Mat


I jungellandsbyene i Kongo har mange familier for lite penger til å kjøpe maten de trenger. Derfor må de skaffe mat på andre måter. Det gjør de ved å dyrke den selv, høste jungelens frukttrær, fiske og gå på jakt. På åkrene dyrker de ris, peanøtter, tomater, mais, kaffe, i tillegg til sukkerrør, spinat, søtpoteter, yams og maniok. De dyrker også en del frukt som bananer, papaya, ananas og appelsiner.

Et problem på åkrene er alle fuglene som tar risen. I Norge ville vi ha satt opp et fugleskremsel, men kongoleserne har en annen effektiv måte å skremme fuglene på. De henger opp lange snorer som de har tredd rekker med sneglehus på. Når fuglene kommer, drar man litt i snora, og da blir det så mye bråk at disse fuglene flyr sin vei.

De fleste familiene i jungelen har noen husdyr, som geiter og høner. Noen steder er det også vanlig med kveg, sauer og svin. Kjøtt får de også tak i ved å gå på jakt. Men fordi patroner er for dyrt, pleier de fleste å legge ut feller. På denne måten får de tak i apekatter, antiloper, villsvin, store rotter og andre ville dyr de spiser. Visse dyr er det ikke alle som får spise. Noe kjøtt, som for eksempel maurslukerkjøtt, er bare for høvdinger. Og slanger, løver og leoparder er det utelukkende menn som får spise. Grunnen er, hevder mennene, at kvinner ikke kan få barn hvis de spiser slikt kjøtt.

Mange kongolesere setter mer pris på fisk enn kjøtt. Men mange steder er det vanskelig å få tak i fisk. En vanlig måte å fiske på er å sette flettede trakter eller ruser ned i vannet.
Mindre enn halvparten av folket (42%) tilgang på rent drikkevann. De fleste av dem som ikke har rent drikkevann, bor på landsbygda. Og det vannet de bruker må de ofte gå langt for å få tak i. I Bondo må de gå 2 km en vei, og andre steder kan de være nødt til å gå en mil til sammen. Det er unektelig slitsomt å gå så langt med ei tung bøtte full av vann på hodet! Det er kvinner og barn som går samlet til vannstedene for å hente vann, og praten går livlig.
Det urene drikkevannet gjør at folk har lett for å bli syke. De ti siste årene har det blitt gravd mange brønner med rent kildevann i forbindelse med rent vann prosjektet, slik at noen områder har mye bedre vann enn før. Legene har også begynt å få noen til å koke vannet. Men det er langt igjen til målet, til at alle har rent drikkevann.